طرز تهیه روغن حیوانی
مواد لازم
کره محلی ۱۵۰۰ گرم
آب ۱/۲ فنجان
نمک ۱/۲ قاشق چایخوری
آرد سفید ۱ قاشق غذاخوری

دستور تهیه:

کره را درون ظرف بزرگی که حجم آن تقریبا ۴ برابر حجم مواد اولیه باشد، ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید.
آب و نمک را به کره اضافه کرده و اجازه دهید تا کره ذوب شود.
چند دقیقه صبر کنید تا آب و دوغ موجود در کره بخار شود، سپس آرد را به تدریج به کره اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا آرد گلوله نشده و در کره حل شود.
با افزدون آرد، دوغ باقیمانده در کره جذب آرد شده و ته نشین می‌شود.
از این لحظه به بعد باید کره را مرتب هم بزنید تا آرد موجود در آن ته نشین نشده و باعث ته گرفتگی و سوختن نشود.
از طرفی با گذشت زمان، دمای کره به حدی می‌رسد که آب موجود در آن به سرعت تبخیر شده و کره سر ریز می‌شود؛ بنابراین هم زدن کره با سرعت و انتخاب ظرف بزرگ، از سر رفتن کره جلوگیری می‌کند.
به منظور کم شدن کف روی کره و جلوگیری از سر رفتن آن، بهتر است با یک ملاقه یا قاشق بزرگ کره را برداشته و از ارتفاع ۲۰-۱۰ سانتیمتر بالای سطح کره، در قابلمه بریزید تا حرارت آن کم شده و سر نرود.
پس از اینکه کف روی کره از بین رفت و کره به رنگ زرد شفاف درآمد، بلافاصله حرارت را خاموش کنید تا کره نسوزد.
پس از خنک شدن کره، آن را از یک پارچه حریر نازک عبور دهید تا ناخالصی‌های موجود در آن گرفته شود.
روغن حیوانی را در ظرف شیشه‌ای دردار در محل خنک نگهداری کنید.

چند نکته مهم در تهیه روغن حیوانی

برای تهیه روغن حیوانی از کره محلی باکیفیت که بهتر است کره دوغی باشد، استفاده کنید.
از آنجا که طعم و مزه روغن حیوانی در بلند مدت تغییر می‌کند، بهتر است آن را به مقدار کم درست کرده و در کوتاه مدت استفاده کنید.
برای تهیه روغن حیوانی از قابلمه بزرگ استفاده کنید تا موقع حرارت دیدن و کف کردن کره، سر نرود و از قابلمه بیرون نریزد.
هنگام استفاده از روغن حیوانی برای سرخ کردن و تفت دادن، حرارت را ملایم کنید.




یکی از مواد غذایی ضروری برای بدن چربی‌ها و روغن‌ها هستند که ۳۰ درصد از انرژی روزانه مورد نیاز بدن را تامین می‌کنند. استفاده از چربی‌های غیر اشباع در برنامه غذایی یکی از اصول حفظ سلامت است که از طریق روغن گیاهانی همچون زیتون، روغن آفتابگردان، سویا و هسته انگور تامین می‌شود. شناخته شدن برخی از روغن‌ها به عنوان روغن‌های بهتر، نباید باعث عدم استفاده از دیگر انواع روغن شود، بلکه باید این نکته را در نظر داشت که تغذیه مناسب براساس تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی استوار است.

در میان روغن‌های اشباع، روغن حیوانی برای جبران قوای جسمانی در بیماران و یا در کودکان در حال رشد بسیار مناسب است و معمولا در مواردی که شکستگی استخوان رخ می‌دهد برای ماساژ و گرم نگه داشتن استخوان به کار می‌رود. هرچند برای سرخ کردن غذا‌ها استفاده از روغن‌های مخصوص سرخ کردن توصیه می‌شود، ولی بنا به گفته منخصصان تغذیه، استفاده از روغن حیوانی در حد متعادل مشکلی ایجاد نمی‌کند. البته در صورتی که استفاده از روغن حیوانی به بیش از ۱۰ درصد در روز برسد، مصرف کنندگان این روغن به بیماری‌هایی همچون گرفتگی رگ قلب، افزایش کلسترول و بیماری قلبی مبتلا می‌شوند.

خواص روغن حیوانی و فواید آن برای بدن:

روغن حیوانی از چربی شیر گاو, گوسفند و بز به دست می آید ، روغن حیوانی شبیه کره حیوانی است که مقدار چربی آن از 0.2 تا 99.8 درصد است. نکته این است که روغن حیوانی گوسفند، کلسترول بالاتری نسبت به روغن حیوانی دارد. این روغن دارای عمر قفسه ای بالایی است و حتی گفته می شود که به مدت یک قرن می تواند بماند.

در زمان پخت, این روغن در برابر گرما مقاوم است و می تواند تا حدود دویست و پنجاه درجه مقاومت کند.روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی اصل، همان روغن خوش عطر و طعمی است که اگر روی پلو بریزید یا با نان بخوریدش دیگر نمی توانید بی خیالش شوید.

ارزش غذایی روغن حیوانی :

روغن گاو تمام مواد مغذی لازم را همراه با خواص ضد ویروسی, آنتی اکسیدان, ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد.

روغن گاوی حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده است که تقریباً 7.9 گرم چربی دارد.

درست مانند تمام چربی ها, روغن گاو به نسبت کالری بالایی دارد; تقریباً یک قاشق سوپ خوری از آن، شامل 112 کالری است. کل مصرف چربی باید بین 25 -30 % کل کالری باشد بنابراین برای فردی با رژیم غذایی 2000 کالری, مصرف چربی ایده آلش بین 56 تا 78 گرم است که چربی اشباع شده نباید بیش از 16 گرم باشد. بدن سالم می تواند چربی خودش را تولید کند اما مصرف کمی روغن اضافی مفید است.

فواید شگفت انگیز کره و روغن حیوانی:

آیا شما کره حیوانی را دوست دارید اما نسبت به تاثیری که ممکن است بر سلامتی شما داشته باشد, محتاط هستید؟ خوب, دیگر نباید نگران باشید در این بخش از سلامت تغذیه در نمناک فواید شگفت انگیز کره حیوانی آورده شده است.

1. کم چرب:

اگر با کلسترول مشکل دارید, کره حیوانی گزینه سالم تر از کره است چون دارای چربی پایین است.هضمش به همین دلیل آسان تر است. تحقیقات نشان داده است که روغن می تواند کلسترول را در رود کاهش دهد.

2.روغن حیوانی برای کمک به دستگاه گوارش :

کره حیوانی یک منبع غنی از اسید بوتیریک است که یک اسید چرب زنجیره کوتاه می باشد. این اسید به یک پاسخ ایمنی متصل می شود که می تواند به کاهش التهاب و بهبود سیستم گوارشی کمک کند.روغن حیوانی نیز به تحریک ترشح اسید معده کمک می کند که به نوبه خود به هضم مناسب غذا کمک هم می کند.

3. روغن حیوانی برای تقویت سیستم ایمنی:

کره حیوانی نیز مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد. این کار به افزایش توانایی بدن شما برای جذب ویتامین ها و مواد معدنی از غذاهایی که مصرف می کنید، کمک می کند.این به نوبه خود سیستم ایمنی شما را قوی نگه می دارد. تحقیقات همچنین نشان داده است که وقتی بوتیریک اسید به اندازه کافی تولید می شود, تولید سلول های t کشنده در روده حمایت می شود و سیستم ایمنی شما تقویت می شود.

4.روغن حیوانی برای تامین ویتامین های ضروری:

کره حیوانی غنی از ویتامین a, d, e و k است که ویتامین های محلول در چربی هستند. آن ها نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی قلب, مغز و استخوان ایفا می کنند.

5. روغن حیوانی دارای خواص ضد سرطانی و ضد التهابی:

طبق نظر محققان, استفاده از مکمل های بوتیرات و بوتیرات خوراکی می تواند در درمان موثر بیماری هایی مانند کولیت زخمی و بیماری کرون به کار رود.روغن حیوانی نیز به طور طبیعی غنی از cla (اسید لینولئیک) است. CLA باعث بهبود مقاومت انسولین و پتانسیل مبارزه با سرطان می شود.هم چنین معتقدند غلظت بالایی از اسید بوتیریک که دارای خواص ضد ویروسی است، می تواند رشد تومورهای سرطانی را مهار کند.

6. روغن حیوانی باعث آلرژی محصولات لبنی نمی شود:

کره از شیر ساخته می شود. کازئین که پروتیین اصلی شیر است در مقادیر بسیار کمی در کره حیوانی موجود است. هم چنین لاکتوز بسیار کمی دارد. بنابراین اگر لاکتوز یا کازئین را نمی توانید تحمل کنید، لازم نیست نگران باشید چون روغن حیوانی هیچ واکنش منفی را ایجاد نمی کند.

7. روغن حیوانی انرژی ضروری را در اختیار می گذارد:

بدن شما به چربی های ویژه ای نیاز دارد تا بتواند که عملکردهای حیاتی را انجام دهد. این عملکردها عبارتند از حفاظت از دیواره شکم در برابر اسیدهای هاضمه، حمایت از مغز، عصب و پوست و همچنین غشا سلولی و تقویت آن ها.این مزایا توسط چربی ها در روغن بدون روغن های هیدروژنه، چربی های ترانس دار یا کلسترول اکسیده می شود که در کره و دیگر روغن ها یافت می شوند.

8.روغن حیوانی نقطه دود زیادی دارد:

به گفته متخصصان تغذیه، کره حیوانی یک گزینه خوب برای پخت وپز است، به خصوص برای سرخ کردن غذاها. به دلیل که نقطه دود آن بالا است. بر خلاف بسیاری از روغن های طبخ، به رادیکال های آزاد مضر تجزیه نمی شود و یا گازهای سمی تحت دماهای بالا تولید نمی کند. نقطه دود آن نزدیک به 500 درجه فارنهایت است در حالیکه کره معمولی 350 درجه فارنهایت است.

9. کره حیوانی برای کمک به درمان سوختگی:

کره حیوانی یکی از رایج ترین درمان های طبیعی برای درمان سوختگی است.هم چنین به طور گسترده برای درمان تورم در بخش های مختلف بدن به کار می رود. علاوه بر این، می توان از آن برای کاهش التهاب پوست با استفاده از آن به ناحیه متاثر استفاده کرد. اگر از خشکی شدید رنج می برید، می توانید به عنوان مرطوب کننده برای پوست خود و نیز پوست سر خود استفاده بکنید.

10.کره حیوانی عاری از ناخالصی ها:

کره حیوانی خالص است و به همین دلیل است که براب آشپزی عالی است. این روغن حاوی نمک یا چیزهای دیگری نیست، هیچ گونه روغن های هیدروژنه در این کره وجود ندارند.

همانطور که می دانید، شامل چربی های ترانس دار هم نمی شود. از آنجا که هیچ ناخالصی ندارد، قطعاً باید در آشپزخانه خود داشته باشید.

11. کره حیوانی برای تامین انرژی:

کره حیوانی یک انبار انرژی با حدود 470 kj در هر قاشق سوپ خوری است. اسیدهای چرب آن دارای زنجیره متوسط زیادی هستند که می تواند مستقیماً در کبد جذب شود و به عنوان انرژی سوزانده شود. حتی اگر یک قاشق چای خوری از آن را قبل از ورزش بخورید، در وسط تمرین ورزشی خود احساس خستگی نخواهید کرد. در واقع، اسیدهای چرب این زنجیره متوسط نیز چربی های دیگر را هم می سوزاند.

12. کره حیوانی برای مفید برای پوست و زیبایی چهره :

مصرف روزانه و کاربرد کره حیوانی می تواند به میزان زیادی برای پوست شما مفید باشد.کره حیوانی یک مرطوب کننده خوب است - پوست خود را با این روغن ماساژ دهید تا پوست نرم و لطیفی را در زمستان داشته باشید.

لب های خشکی زده ای دارید؟کمی کره حیوانی روی لب خود بمالید تا لبتان نرم شود.

کمبود خواب ممکن است دور چشم ها را کبود کند، اما کره حیوانی آن ها را کاهش می دهد. قبل از رفتن به تخت خواب آن را به آرامی اطراف چشم هایتان بمالید.

سوختگی ها و جوش ها با کره حیوانی سریعاً التیام پیدا می کند.

13. روغن حیوانی برای بهبود دید و تقویت چشم:

آیا از فواید کره حیوانی گاو برای چشم ها آگاه هستید؟ خوردن کره حیوانی به طور مرتب می تواند بینایی را بهبود بخشد. اگر در چشم ها سوزش دارید، یک تکه کره را زیر چشم خود بمالید. اگرچه آیورودا (تب هند باستان) پیشنهاد می کند که به آرامی روغن گرم شده را بر روی چشم باز بریزید، اما توصیه نمی شود چون روغن حیوانی که شما می خرید ممکن است آلودگی داشته باشد و به چشم شما آسیب برساند.

14. روغن حیوانی برای درمان سرفه:

این یک درمان خانگی قدیمی است و بسیار موثر است. شما می توانید یک قاشق چای خوری روغن داغ را مستقیماً یا یک معجون گیاهی بخورید.یک تکه چوب دارچین را در روغن سرخ کنید. بگذارید کمی خنک شود و سپس چوب را برداشته و قورت دهد.

هم چنین پودر زنجبیل و هل سرخ شده در روغن می تواند مفید باشد اگر شما مخاط مسدود شده ای در راه تنفسی خود دارید.

15. روغن حیوانی برای تسکین یبوست :

کره حیوانی یک درمان خوب برای کسانی است که از یبوست رنج می برند. در هند باستان، به رهبری آیورودا، کره حیوانی بسیار مفید بود. علاوه بر افزایش مصرف فیبر، اغلب توصیه می شود که زنان باردار هر شب یک لیوان شیر با یک قاشق چای خوری کره حیوانی بخورند. این می تواند یبوست را کاهش داده و متابولیسم را افزایش دهد.

16. روغن حیوانی برای درمان ناهنجاری های تیروئیدی:

اختلال تیروئیدی اختلالی عمومی در میان زنان میانسال است و می تواند منجر به تغییرات هورمونی در بدن به همراه مشکلات باروری شود. کره حیوانی یا روغن حیوانی حاوی هیچ شیری نیست و این محصولات لبنی برای کسانی که از این شرایط بد رنج می برند مفید است. دستگاه گوارش و سیستم ایمنی که هر دو توسط یک غده تیروئید غیر عادی در خطر هستند، توسط روغن حفاظت می شوند. علاوه بر آن، هورمون تیروکسین توسط مواد شیمیایی موجود در کره حیوانی نیز کنترل می شود.

17. روغن حیوانی تاثیر مثبت بر ذهن و خلق و خو دارد:

گفته می شود که کره حیوانی تاثیر مثبتی بر انتقال دهنده های عصبی مغز ما دارد که به نوبه خود ما را شادتر می کند.

18.مصارف خاص از روغن حیوانی:

کره حیوانی همواره در تدارکات گیاهی در هند مورد استفاده قرار می گرفته است. شما می توانید با پیروی از این دستورالعمل ها، کره حیوانی دارویی خود را درست کنید:

حدود نیم لیتر کره حیوانی را در یک ماهی تابه بزرگ حرارت بدهید.

در یک ماهی تابه جداگانه، نیم لیتر دیگر کره حیوانی به همراه دارچین، پودر زنجبیل، و هل را گرم کنید. اجازه ندهید که روغن بسوزد.

زمانی که کره حیوانی خوب مزه دار شد، نصفه دیگر را اضافه کنید و یک دقیقه قبل از اینکه ادویه را بردارید، به هم بزنید.

روغن را خنک کنید و از آن به عنوان یک درمان گیاهی برای هضم، سرفه، سرما و یا حتی یبوست استفاده کنید. در حقیقت، جدا از پخت، این آماده سازی گیاهی برای اغلب استفاده های دیگر هم خوب است.

هشدار و خط قرمزهای مصرف روغن حیوانی

قبل از این کار، مهم است که این نکات را در ذهن داشته باشید:

اگر از بیماری های قلبی و عروقی رنج می برید و یا اضافه وزن دارید، این را مصرف نکنید.

اگر چاق هستید، بهتر است که کاملاً از کره دوری کنید.

مقدار توصیه شده از چربی مصرف روزانه 10 تا 15 گرم در هر فرد است، بنابراین نباید از این مقدار تجاوز کنید.

اگر شما سلامت هستید، کره حیوانی یک جایگزین سالم تر برای کره و بسیاری از روغن ها است که شما برای آشپزی از آن استفاده می کنید.

چگونه می توانیم روغن حیوانی خودمان در خانه تهیه کنیم؟

اول ماست، دوغ و باترمیلک و کره را با هم مخلوط می کنیم. پس از آن به منظور آماده سازی، به نیم لیتر آب، دویست و پنجاه گرم آرد و یک چهارم نمک نیاز داریم.

ابتدا آب و نمک را در ظرف بریزید و نمک را در آب حل کنید سپس کره را با آب و محلول نمک مخلوط کنید، دوغ را از کره بردارید. پس ظرف را روی گاز قرار دهید.

نکته این است که برای جلوگیری از سرریز شدن مواد، باید به طور منظم هم بزنید.

پس از مدتی، تکه های روغن در محلول شکل می گیرند الان می توانیم آرد را به ترکیب نیمه جامد خود اضافه کنیم.

پس از مدتی، رنگ آرد تغییر می کند. هنگامی که رنگ آرد تغییر کرد، باید شعله خاموش شود تا درجه حرارت متعادل شود بعد روغن را بردارید.

روش دیگر درست کردن روغن حیوانی در منزل

چه چیزی نیاز دارید:

  • یک پوند کره ارگانیک، علف خورده و بدون نمک
  • یک قابلمه بزرگ استیل ضد زنگ
  • یک قاشق فلزی
  • یک صافی کوچک
  • پارچه پنیر
  • یک شیشه خشک و تمیز

کره را در قابلمه بریزید و به طور دوره ای با قاشق فلزی هم بزنید.

وقتی کره آب شد و به جوش آمد، حرارت را به مقدار متوسط یا کم و یا بسته به اجاق گاز کاهش دهید.

شما به مایعی نیاز دارید که حباب های کوچکی می زند.

شیر جامد و فومی در بالای ظرف ایجاد خواهد شد و در نهایت به ته ظرف فرو خواهد رفت.

به تکان دادن هر چند دقیقه ادامه دهید تا اینکه همه ته برسند و روغن طلایی در بالای آن پدید آید این باید حدود 15 دقیقه طول بکشد.

از روی حرارت بردارید و بگذارید 15 دقیقه دیگر بماند.

یک تکه پارچه پنیر را روی یک صافی کوچک قرار دهید و آن را در یک شیشه بریزید.

سپس روغن را به آرامی از طریق سفره پنیر و صافی به داخل شیشه بریزید.

چند نکته مهم در مورد نگهداری روغن حیوانی

کره حیوانی را می توان در دمای اتاق به مدت 1 تا 2 ماه و 2 تا 3ماه در یخچال نگه داشت بدون اینکه خراب شود.

دو چیز که روغن و کره حیوانی را بد می کند، آب و نور خورشید است.

همیشه روغن خود را در ظرفی کاملا بسته نگه دارید.

چندین روش وجود دارد که می توانید روغن حیوانی را در رژیم غذایی خود قرار دهید:

آن را به بلغور جو، آرد جو یا فرنی جوی اضافه کنید.


راه های تشخیص روغن حیوانی اصل:

 برای تشخیص روغن حیوانی اصل باید بدانید که روغن حیوانی اصل و تقلبی از نظر درجه حرارت لازم برای ذوب شدن، رنگ، بو و مزه دارای تفاوت هایی با هم هستند که با آگاهی از آنها می توانید روغن حیوانی اصل را تشخیص دهید.

روغن حیوانی تقلبی و اصل را می توان از روی برخی از خصوصیات ظاهری و کلی آن مانند رنگ و بو و مزه تشخیص داد. بنابراین برای تشخیص روغن حیوانی اصل نیاز به هیچ ابزار خاصی ندارید و تنها با آگاهی از چند روش ساده می توانید اصل بودن روغن حیوانی خریداری شده را تشخیص دهید. پس برای آموزش این روش با خواندن ادامه مطلب با ما همراه باشید.

عمده ترین خصوصیت روغن حیوانی اصل این است که باید در یک درجه حرارت معمولی مثلا در صورت قرار گرفتن روی دستتان، ذوب شود و به حالت مایع در بیاید و هرچه سرعت ذوب شدن روغن سریع تر باشد یعنی روغنی که در دست دارید خالص تر و اصل تر است.
نکته دیگر این است که روغن حیوانی زرد رنگ است، اگرچه بر اساس منشا رنگ آن تا حدی متغیر است، مثلا روغن گوسفند و بز زرد مایل به سفید است و روغن حیوانی گاوی زردتر خواهد بود.
روغن حیوانی باید عطر و بوی روغن بدهد، اگرچه که روغن حیوانی معمولا بوی خیلی زیادی ندارد و البته این نکته بستگی به تغذیه و علوفه مصرفی دامی دارد که منشا روغن است.

روغن حیوانی در میانه فصل بهار و یک نوبت هم در اواسط فصل پاییز توسط دامداران تهیه و ساخته می شود. روغنی که محصول بهار است عموما به دلیل اینکه دام از مراتع سرسبز بهاری تغذیه کرده است، خوش طعم تر و خوش بوتر خواهد بود. ضمن اینکه روغن گوسفندی طعم بهتری نسبت به روغن گاوی دارد اما گران تر هم هست.
اغلب روغن های حیوانی در دهان خیلی سریع ذوب می شوند، پس اگر روغنی که به عنوان روغن حیوانی تهیه کرده اید در دهان ذوب نمی شود یعنی اصل نیست.
پس به طور خلاصه برای تشخیص روغن حیوانی اصل باید موارد زیر را در نظر گرفت:

1.درجه حرارت لازم برای ذوب شدن
2.رنگ، بو و مزه

ویدو ی زیر را مشاهده کنید