در ادامهی موضوع روغن کنجد ، به فرآیند تولید و ویژگی های تغذیهای روغن کنجد میپردازیم .
تخم کتان یا تخم بزرک (flaxseed) به دو شکل ظاهری قهوهای و زرد طلایی (خود گیاه کتان بیش از ۲۰۰ گونه دارد) یافت می شود .تخم کتان منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منیزیوم، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ است. بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است.با تخم کتان روغن نباتی تولید میشود و به عنوان روغن کتان یا روغن بزرک، که یکی از قدیمیترین روغنهای تجاری است کاربرد دارد. این روغن خوراکی با فشردن سرد و گرم بدست میآید.
دانه کانولا در واقع دانه روغنی کلزاست که در کانادا دستخوش تغییرات ژنتیکی شده است و دارای اسید اروسیک( اسید چرب با مضراتی مثل انسداد عروق) کمتر و گلوکوزینولات(ترکیباتی که طعم روغن را بد میکند) کمتر است.
روغن حیوانی نوعی روغن جامد مخصوص سرخ کردن بوده که نسبت به دیگر روغنهای جامد موجود در بازار سالمتر است و خطر لخته شدن خون و سکته را کاهش میدهد. این روغن به طور سنتی معمولا در دو فصل بهار و پاییز درست میشود و نوع بهاره آن به دلیل استفاده حیوانات از علفهای تازهی بهار، عطر و بوی بهتری دارد. دو نوع روغن حیوانی گاوی و گوسفندی وجود دارد که نوع گوسفندی آن خوشمزهتر و گران قیمتتر است.
روغن پالم یک روغن گیاهی خوراکی است که از مزوکاپ(بخش خمیری قرمز رنگ) دانه روغنی پالم ، که به طور عمده از دانه روغنی آفربقایی Elaeis Guineensis ، و به میزان کمتری از گونه آمریکایی Elaeis Olidea و نخل ماریپا Attalea Maripaگرفته شده است.
دانه ذرت شامل آندوسپرم (82%) ، جوانه (12%) و پوسته مي باشد . 80_84 درصد از كل روغن دانه ذرت در منطقه جوانه ، 12 درصد در آلرون (خارجي ترين لايه آندوسپرم كه جوانه و آندوسپرم را در برميگيرد) و 5 درصد در آندوسپرم قراردارد . دربيشتر دانه ها ، لايه آلرون چند لايه سلولي است ولي در ذرت يك لايه تكي از سلول هاي زنده وغني از فيتوسترول مي باشد . جالب است بدانيد برخلاف بيشتر روغن هاي گياهي ، روغن ذرت ازدانه هايي بدست مي ايد كه تنها 3_5 درصد روغن دارند و اين مقدار در ساير دانه هاي روغني خوراكي بسيار بيشتر است . اگرچه بدست آوردن روغن مستقيما از مغزها از نظر تكنولوژيكي امكانپذير مي باشد اما بسيار پرهزينه بوده و همچنين مقدار روغن موجود در مغز دانه كم مي باشد در نتيجه جوانه ذرت قبل از روغن كشي به روش آسياب خشك يا مرطوب ازمغزدانه جدا مي شود .
دانه کنجد ،روغن، تولیدات و ترکیب شیمیایی آن
فرآیند تولید سوهان به صورت صنعتی و نگاهی به تاریخچه ی سوهان در قم